Policisté napříč Moravskoslezským krajem během uplynulého týdne s nástupem nového školního roku zvýšili dohled u přechodů pro chodce v blízkosti základních škol. V rámci preventivního projektu Zebra se za tebe nerozhlédne, který v České republice probíhá již od roku 2007, společně s krajským koordinátorem BESIP dětem připomínali zásady bezpečného přecházení. Přítomnost policistů u přechodů také cílila na řidiče, aby si uvědomili, že v ranních a odpoledních hodinách musí opět počítat s větším výskytem dětí v blízkosti škol a tomu přizpůsobili rychlost své jízdy, byli předvídaví a více obezřetní. Děti od policistů během preventivní akce dostaly drobné dárky, především v podobě reflexních pásků, aby byly za snížené viditelnosti lépe vidět a také pracovní sešity, kde si mohou ověřit a zlepšit své vědomosti v oblasti bezpečného pohybu v silničním provozu. Právě přecházení silnice je pro děti při cestě do školy jednou z nejrizikovějších situací a pravidla bezpečného přecházení je proto potřeba dětem opakovaně připomínat.  

Pokud i vy máte doma školáka, seznamte ho se základními dopravními značkami a připomínejte mu v průběhu celého školního roku tyto zásady:

• Vozovku je třeba vždy přecházet na přehledném místě (nikdy ne například za zatáčkou).

• Pokud je v blízkosti přechod pro chodce, je povinnost jej použít.

• Před vstupem do vozovky je potřeba se vždy rozhlédnout – vlevo, vpravo, vlevo.

• Chodec nemá na přechodu pro chodce absolutní přednost! Pokud k přechodu přijíždí auto, nikdy na přechod pro chodce nevstupujeme, dokud vozidlo nezastaví. Platí to pro oba směry. 

• Po přechodu pro chodce se chodí po pravé straně svižnou chůzí.

• U přecházení není dobré mít v uších sluchátka nebo se dívat do mobilního telefonu, snižuje to soustředění.

• Za snížené viditelnosti je potřeba mít na sobě reflexní prvek a být tak dobře viditelný pro ostatní účastníky silničního provozu.

 

Dětem přejeme šťastnou cestu do školy a úspěšný nový školní rok.


                                                                        por. Mgr. Darina Veselá, oddělení prevence