Chtěl zachránit život zmiji, kousla ho

Zachránit život zmiji, která se vyhřívala na silnici, se před několika dny rozhodl třiačtyřicetiletý muž z Krnovska. Had se svému zachránci odvděčil kousnutím do ruky. Muž se silnými nevolnostmi skončil v krnovské nemocnici.

„Návaly horka, výrazné pocení a zažívací obtíže donutily pacienta k návštěvě naší nemocnice. Stupeň otravy byl poměrně těžký, a proto jsme příznaky konzultovali s Toxinologickým centrem KARIM Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a požádali o vydání antiséra. Muž byl po několikadenní hospitalizaci propuštěn domů,“ uvedl vedoucí lékař Jednotky intenzivní péče interního oddělení SZZ Krnov MUDr. Bronislav Čapek.

V krnovské nemocnici se v létě starali také o devětapadesátiletou pacientku, kterou zmije kousla při sekání trávy. „Pacientka vykazovala jen mírné lokální příznaky – otok a bolest nohy. V jejím případě stačila léčba antihistaminiky a kortikoidy. Po čtyřdenní hospitalizaci byla propuštěna do domácí péče,“ popsal druhý případ uštknutí MUDr. Bronislav Čapek.

Příznaky hadího uštknutí

Prvním příznakem uštknutí jsou dvě až čtyři malé ranky, v jejichž okolí dochází k otoku s výrazným bledým středem. Následuje zvýšená teplota doprovázená silným pocením, pocity na zvracení, bolestí břicha či průjmem. „Smrtelné účinky zmijího jedu jsou vzácné, největší nebezpečí představuje uštknutí pro děti do 3 let. Komplikací ale mohou být výrazné otoky nebezpečné zejména v oblasti krku a hlavy. Riziko představují také infekce v ráně nebo alergické reakce, které mohou vést až k anafylaktickému šoku. Proto doporučujeme vždy vyhledat lékařskou pomoc. Pacient je obvykle hospitalizován na jednotce intenzivní péče, dostává léky proti alergii, popřípadě antibiotika, v nejtěžších případech pak antisérum. V nemocnici zůstává, než odezní reakce na hadí jed,“ dodal MUDr. Bronislav Čapek.

Co dělat v případě uštknutí

Otrava zmijím jedem má pozvolný nástup. Důležité je proto zachovat klid a zajistit transport pacienta do zdravotnického zařízení. Před odborným lékařským ošetřením je vhodné uložit postiženého do stínu, podávat nápoje (vyhnout se kofeinovým a alkoholickým nápojům). Poraněnou končetinu je dobré chladit, ale neledovat. Končetina se může dát do zvýšené polohy a je vhodné sundání šperků či hodinek, které by po otoku mohly bránit průtoku krve. Zmijí jed se nikdy nesmí vysávat, rána se nesmí rozřezávat a končetina se nesmí zaškrcovat!

Chlapce kousnul pavouk

V ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost krnovské nemocnice ošetřili v létě také desetiletého chlapce, kterého kousnul pavouk neznámého druhu přímo do rtu. „S pacientem do nemocnice dorazili rodiče. U dítěte bylo viditelné drobné poranění na rtu, včetně otoku. Chlapec nejevil známky otravy ani nevykazoval jiné obtíže. Doporučena mu byla léčba antihistaminiky. Po dvou dnech byl zcela v pořádku,“ sdělila tisková mluvčí nemocnice BcA. Květa Urbánková, Dis.